19 Wrzesie 2019 21:22:48
Zdjęcia użytkowników
camillo Lesiu11
Ilosć albumów: 1737, Ilosć zdjęć: 6656


Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

czekus [off] 12-09-2019 21:40
Wink

maestro [off] 11-09-2019 21:33
Buona sera! Powracam z R19 Smile

gielab0019 [off] 29-08-2019 13:22
Deaver, 11999 Grin

[A] Lesiu11 [off] 24-08-2019 09:05
Deaver, do dogadania

Deaver [off] 20-08-2019 12:50
Lesiu, jaka cena dla forumowicza?

[A] Lesiu11 [off] 19-08-2019 19:34

edzio [off] 18-08-2019 18:55
BANIO@, Ooo Panie jeszcze wymagania co do koloru Grin

BANIO@ [off] 04-08-2019 17:18
Chłopaki potrzebna jest blenda do Ph2 i dwa przednie błotniki w dobrym stanie w kolorze 777 Smile

mirekk123 [off] 02-08-2019 00:44
Dzień dobry Grin

adrianus [off] 26-06-2019 13:40
Siemanko wszystkim, czesc i czołem! Witam serdecznie po latach nieobecności, po latach wróciłem do R19 i już się z nią nie rozstanę Smile


Porządku pilnują
PROSZĘ PISAĆ JEDYNIE W SPRAWACH DOTYCZĄCYCH KLUBU I STRONY.
OD SPRAW TECHNICZNYCH JEST FORUM.

only - założyciel klubu
Playazka - główny administrator, UWAGA z nowych numerów gg nie dochodzą do mnie wiadomości!
mati_ - administrator
Krzychup - administrator
Szabelka - administrator
ANDI, ANDI - administrator, sprawy i problemy techniczne związane z obsługą forum

Nawigacja
Logowanie/Rejestracja


     ::   Przypomnij haslo :: Zarejestruj sie
Najbliższe spoty
Niestety... W najbliższym czasie, nigdzie sie nie spotykamy.
Zobacz temat
 Drukuj temat
[F] Problemy z zapalaniem 
maestro
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2011 16:33
Awatar

Klubowicz #0082

Postów: 42199

Data rejestracji: 20.06.2005 19:34
Skąd: łódzkie
Łask

a. rozrusznik
b. tulejka ustalająca (malo prawdopodobne)

Słabi ludzie szukają zemsty, silni - wybaczają, a inteligentni ignorują.

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1993r., benzyna, (1794/110KM), hatchback 5d, 159000km
Moje auto: Renault Laguna II, Phase II, 2005r., benzyna+LPG, (2946/207KM), grandtour, 255000km
Moje auto: Renault Laguna II GT, Phase II, 2006r., diesel, (1995/173KM), grandtour, 295000km
 
renault19.pl Administrator
Dodany dnia 13-12-2011 16:33
Awatar
michal692
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2011 16:41
Awatar


Postów: 45

Data rejestracji: 10.12.2008 10:12
Skąd: zachodniopomorskie
Płoty

b. tulejka ustalająca (malo prawdopodobne)


gdzie to?

1721, 73KM, Pojedyńczy wtrysk, benz+GAZ,

Moje auto: bellevue, benzyna+LPG, 122321km
 
maestro
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2011 16:49
Awatar

Klubowicz #0082

Postów: 42199

Data rejestracji: 20.06.2005 19:34
Skąd: łódzkie
Łask

miedzy skrzynią a rozrusznikiem. ale to by była loteria kiedy bedzie palił a kiedy nie. a tu ewidentnie rozrusznik, skoro elektrycznie jest ok

Słabi ludzie szukają zemsty, silni - wybaczają, a inteligentni ignorują.

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1993r., benzyna, (1794/110KM), hatchback 5d, 159000km
Moje auto: Renault Laguna II, Phase II, 2005r., benzyna+LPG, (2946/207KM), grandtour, 255000km
Moje auto: Renault Laguna II GT, Phase II, 2006r., diesel, (1995/173KM), grandtour, 295000km
 
tkar
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2011 01:55
Awatar


Postów: 14

Data rejestracji: 13.03.2011 23:12
Skąd: -

Witam, po wymianie szczotek rozrusznik przestał wyłączać sie po uruchomienu silnika, wymienłem stacyjkę idalej to samo, założyłem zregnerowany rozrusznik i dalej sie nie wyłacza- chodzi razem z silnikiem- słychać szum rozrusznika.

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1994r., benzyna+LPG, F3N-L740 (1721/73KM), hatchback 5d, 250000km
 
michal692
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2011 17:44
Awatar


Postów: 45

Data rejestracji: 10.12.2008 10:12
Skąd: zachodniopomorskie
Płoty

i tak rozrusznik podmieniony pojezdzilem dzis i dalej to samo. podmienilem na jeden dzien od kumpla najlepsze to jest to ze jak silnik cieply i zgasze to po zgaszeniu tak do 10 sec jesli sproboje odpalic to odpali jesli poczekam tak pol min to odzywa sie sam bendix i dziala dopoki trzymam przekrecona stacyjke dziwne ze u kumpla dziala bez problemu...

1721, 73KM, Pojedyńczy wtrysk, benz+GAZ,

Moje auto: bellevue, benzyna+LPG, 122321km
 
K-I-C-E-K
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 23-12-2011 10:34
Awatar


Postów: 5

Data rejestracji: 23.12.2011 08:58
Skąd: -

Witam.
U mni jest kłopot gdy rano chcę odpalić auto.
Wkładam kluczyk, przekręcam slychać na 2-3 sekundy pompke paliwa
kontrolki świecą, gdy przekręcam na rozruch auto łapie na sekunde ale nie zdąrzy odpalić i wejść na obroty, kręce nadal bez przerywania ok 10-15sek bez przerwy i przyczym gasną kontrolki i zostaje zapalona tylko kontrolka ładowania a auto nadl nie odpala. Po puszczeniu rozruchu słychać no nowo jak pompka paliwa sie załancza na 3-4sek jak na początku i zauważyłem że przy gaźniku słychać przez 1-2sek takie pstrykanie.
Akumulator mi trzymie napięcie ok 12,8V mogę kręcić na rozruchu 30-50sek i nie rozładowuje akumulatora (myślę że jest ok, kupiłem go 7ms-c temu). Aby je odpalić musze podłączyć prostownik (z prostownika płynący prąd 14,3v) wtedy pompka paliwa jest słyszalna jakby żywsza i auto odpali, pochodzi 30 sekund, zgaszę i potem już samo zapali bez prostownika.
Bezpieczniki wszystkie oki, sprawdzałem każdy miernikiem czy ma przejscie, wartości bezpieczników są powkładane takie jakie maja być.
Klemy wyczyszczone i posmarowane pastą miedzianą do klem.
Akumulator 60 (Ah). Co to może być przyczyną?

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1992r., benzyna+LPG, F3N-L740 (1721/73KM), sedan, 156000km
 
Krzychup
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 23-12-2011 22:30
Administrator Awatar

Klubowicz #0022

Postów: 4470

Data rejestracji: 10.03.2005 22:32
Skąd: podkarpackie
Jarosław

Jakie masz napięcie jak kręcisz rozrusznikiem? Podejrzewam spadek napięcia i nie ma prądu na zapalenie!


Moje auto: Renault Megane 1.6 16V, benzyna+LPG, 238194km
 
K-I-C-E-K
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 23-12-2011 23:15
Awatar


Postów: 5

Data rejestracji: 23.12.2011 08:58
Skąd: -

zmierze napięcie jutro rano, bo dzis jezdziłem to zapewne odpali. Podam napięcie przed rozruchem i w trakcie. A co najlepiej jeszcze podpiąć w czasie takiego rozruchu na świece by sprawdzić czy rzeczywiście brakuje napięcia na świece?

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1992r., benzyna+LPG, F3N-L740 (1721/73KM), sedan, 156000km
 
grzes70
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 24-12-2011 07:04
Awatar


Postów: 3739

Data rejestracji: 12.12.2008 10:13
Skąd: małopolskie
Kraków

@K-I-C-E-K: Sprawdź czy masz świece takie jak powinny być.

Moje auto: Renault 19, Phase I, 1991r., benzyna+LPG, C3J (1390/58KM), sedan, 240000km
 
K-I-C-E-K
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 24-12-2011 13:52
Awatar


Postów: 5

Data rejestracji: 23.12.2011 08:58
Skąd: -

auto rano 0 7 zapaliło bez problemu, może przez to że nie było mrozu. świece mam nowe takie jak były prędzej, bodajże br65

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1992r., benzyna+LPG, F3N-L740 (1721/73KM), sedan, 156000km
 
saszenko
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 01-01-2012 15:17
Awatar


Postów: 10

Data rejestracji: 30.03.2011 20:30
Skąd: -

witam ja w swojej renóweczce wymieniłem juz chyba wszystko a mianowicie.zakupiłem nowe przewody,kopułke ,swiece alternator,klemy i dalej jak było tak jest czyli gdy auto postoi dłuższy czas to już nie ma mowy żeby zapaliło i juz nie mam pomysłu co może byc sprawdzane było ładowanie alternatora i wynik wynosi 4na 5 pod obciażeniem a bez obciażenia równe 5 także kurczaki już nie mam pojecia moze ktoś pomoże?informuje że autko posiada centralny zamek który także odłaczałem dla próby ma ktos jakies pomysły jak można zaradzic?pozdrawiam.

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1993r., benzyna+LPG, E6J (1390/82KM), hatchback 5d, 285726km
 
grzes70
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 01-01-2012 19:53
Awatar


Postów: 3739

Data rejestracji: 12.12.2008 10:13
Skąd: małopolskie
Kraków

@saszenko: A tak trochę więcej szczegółów?Rozrusznik kręci?O co chodzi z ładowaniem,czego 4 na 5?

Moje auto: Renault 19, Phase I, 1991r., benzyna+LPG, C3J (1390/58KM), sedan, 240000km
 
Damsterius
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 03-01-2012 18:30
Awatar


Postów: 5

Data rejestracji: 03.01.2012 18:19
Skąd: -

Witam. Mam problem z silniczkiem F3N. Otóż. Wczoraj wjechałem do garażu i już nie pali od tamtej pory. Wymieniłem kopułkę z palcem, świece. Kopułka była wypalona. Pompka podaje paliwo , iskra różowa ale jest. Przy odpaleniu i zdjęciu filtra jest charakterystyczne bum i pokazuje się ogień . Ogień pokazuje się przy elektrozaworze podającym dawkę paliwa. Czujnik położenia wału 240 Ohm. Proszę o pomoc. Silnik kręci ale nie odpala. Z popychu też nie pali... :{ Myślę, że dobrze interpretuję ustawienie przewodów na kopułce 1-3,4-2.... Czyli patrząc na auto z przodu , kierując wzrok na maskę to 1 tłok jest od lewej? \1/ \2/ \3/ \4/ ??

Edytowane przez Damsterius dnia 03-01-2012 18:46
....DaMsTeRiUs.....
 
DavidkaS09
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 08-01-2012 13:06
Awatar


Postów: 67

Data rejestracji: 10.03.2011 18:42
Skąd: -

witam ja także mam problem z zapaleniem jadac wczoraj na gazie samochód zgasł zadławił się jak by i zgasł
bylo blisko stacji ku mojemu zdzwieniu ze juz nie ma paliwa zapchalismy ja na stacje wlane gazu i benzyny samochód nie odpalil juz ani na ty m a ni na tym zaciagnięty odpalił ale przy próbie roszenia zgasł za kzdym razem zepchnelismy go z górki i jakos tak ruszył i jechał ale przy dodawaniu gazu dławił sie parskal potrafił strzelić. co to może być przepraszam za błędy ale pisze w pośpiechu a zlaezy mi na czasie iskra jest dopływ paliwa jest gdy kreci kreci normalnie ale przy odpuszczeniu kluczyka robi tak dziwni ogłos taki tylu jak by chciał załapac a nie keidy jak by cie coś silnik cofnoł odbił w 2 stronę

Moje auto: Renault 19, Phase I, 1989r., benzyna+LPG, F3N-L740 (1721/73KM), sedan, 125000km
 
Krzychup
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 08-01-2012 19:26
Administrator Awatar

Klubowicz #0022

Postów: 4470

Data rejestracji: 10.03.2005 22:32
Skąd: podkarpackie
Jarosław

a pasek rozrządu ci nie przeskoczył? Sprawdź kompresji.


Moje auto: Renault Megane 1.6 16V, benzyna+LPG, 238194km
 
vassyll
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 23-10-2012 16:53
Awatar


Postów: 4

Data rejestracji: 03.10.2011 21:46
Skąd: -

witam u mnie jest taki problem ze kontrolki pala ale gdy chce go odpalic slychac prztykniecie i nic wiecej.nawet nie zakreci silnikaSad

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1992r., benzyna+LPG, F3N-L740 (1721/73KM), hatchback 5d, 230000km
 
Krzychup
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 28-10-2012 12:20
Administrator Awatar

Klubowicz #0022

Postów: 4470

Data rejestracji: 10.03.2005 22:32
Skąd: podkarpackie
Jarosław

vassyll napisał/a:
witam u mnie jest taki problem ze kontrolki pala ale gdy chce go odpalic slychac prztykniecie i nic wiecej.nawet nie zakreci silnikaSad


Z tego tematu:
1. Jeśli nie zaświecają się kontrolki, lub przygasają na rozruchu, lub rozrusznik nie kręci:
1.1 - podładuj akumulator. Sprawdź dokręcenie klem akumulatora i nasmaruj wazeliną techniczną klemy i połączenia.
1.3 - nie zapomnij wyłączyć immobilizera - jeśli masz centralny w kluczyku, to auto musi być otwarte pilotem!
1.4 - uderz kluczem w krater skrzyni biegów/rozrusznik. Jeśli potem rozrusznik załapie -> wymień szczotki w rozruszniku!


Moje auto: Renault Megane 1.6 16V, benzyna+LPG, 238194km
 
adek
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 27-12-2012 08:49
Awatar


Postów: 17

Data rejestracji: 09.11.2011 08:45
Skąd: kujawsko-pomorskie
Mogilno

Witam
Pomocy koledzy ,renia zgasła podczas jazdy,uruchomiłem ale po postoju nie mogłem odpalić, zapaliłem na gazie, po dojeździe do garażu i postoju nie mogę zapalić,pompa chodzi słychać,paliwo podaje zdjąłem przewód paliwowy, świece suche,wtryski nie podają paliwa?,urzadzenie rozruchowe padło? dziwnie piszczy

Moje auto: Renault 19, Phase I, 1990r., benzyna+LPG, F3N-L742 (1721/90KM), hatchback 5d, 411040km
 
dj_mafiozo
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 27-12-2012 10:25
Awatar

Klubowicz #0485

Postów: 1871

Data rejestracji: 28.10.2008 22:56
Skąd: łódzkie
Łódź

@adek Piszczy to za pewne pasek osprzętu. Iskra jest po rozdzielaczu? Jak nie to czy jest po cewce?

"Disce, sed a doctis, indoctos ipse doceto"
Renault 19, Phase II, 1996r., benzyna, C3J (1390/58KM), hatchback 5d, 143908km
Moje auto: Renault 19, Phase II, 1995r., benzyna, F3N-L740 (1721/73KM), sedan, 11300km
Panie, czego pan chcesz od osiemnastoletniej francuski wychowanej w Niemczech? Grzeczna ale ma swój charakterek.
Moje auto: Renault 19, Phase II, 1992r., benzyna, F3P 1.8s (1794/90KM), sedan, 180100km

Moje auto: Renault Scenic I Century, Phase I, 1999r., K4M 1,6 16v (1598/107 KM), benzyna+LPG, 280000km
 
maestro
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 27-12-2012 10:27
Awatar

Klubowicz #0082

Postów: 42199

Data rejestracji: 20.06.2005 19:34
Skąd: łódzkie
Łask

urządzenie rozruchowe? nie napisałeś nic o tym jak sie silnik zachowuje, bo jednak jakos do garazu dojechałeś.

Słabi ludzie szukają zemsty, silni - wybaczają, a inteligentni ignorują.

Moje auto: Renault 19, Phase II, 1993r., benzyna, (1794/110KM), hatchback 5d, 159000km
Moje auto: Renault Laguna II, Phase II, 2005r., benzyna+LPG, (2946/207KM), grandtour, 255000km
Moje auto: Renault Laguna II GT, Phase II, 2006r., diesel, (1995/173KM), grandtour, 295000km
 
renault19.pl Administrator
Awatar
Przejdź do forum: